Omgeving

Riemst (11km):

Ligt tussen Tongeren en Maastricht en is de laatste Vlaamse gemeente voor de grens met Nederland. Het is een kleine gemeente meer dan bezoeken waard. Dankzij de eeuwenlange exploitatie van mergel die startte voor de 15 de eeuw, strekt er zich onder je voeten een kilometerslang gangenstelsel uit. Hier tref je fossielen, tekeningen van prehistorische dieren, champignonkwekerijen en zelfs vleermuizenkolonies. In het bezoekerscentrum ‘De Brug’ is een museum dat gewijd is aan de
tweede wereldoorlog. Wijnkasteel Genoels-Elderen Het enige wijnkasteel van België ligt in Riemst, tussen Tongeren en Maastricht. Dit is te danken aan de Romeinen die wijngaarden hadden in deze streek.

Bilzen (15km):

Een stad met een rijk verleden en een open blik op de toekomst. Bilzen heeft iets apart. Bilzen is een tikkeltje eigenzinnig maar bovenal vastberaden, charmant en oo zo gezellig. Alden – Biesen .Het kasteelcomplex dat vroeger gebouwd werd door de Duitse ridderorde is nu een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. De voormalige Landcommanderij doet vandaag dienst als congrescentrum en cultuur toeristische trekpleister.

Zammelen (7km) :

Vanuit het pittoreske dorpje Zammelen leidt de oranje route je via de vallei van de Mombeek naar het kastelendorp Gors-Opleeuw. De wandeling herbergt natuur en cultuur en zorgt voor heel veel afwisseling op je wandeltocht. Langs het voormalige fruitspoor heb je mooie uitzichten op het omliggende landschap. Je kan de rode, oranje en blauwe route combineren tot een landschapswandeling van 13 km (ongeveer 3 uur). Aan de kerk van Zammelen staat een infobord met de uitgestippelde wandelingen.

Hoeselt (10km) :

De kluis van Vrijhern heeft geen geneeskrachtige bron nodig om een druk bezocht bedevaartoord te blijven. Nochtans doen de dichte kleilagen in de omgeving tal van bronnen ontspringen. De Greenspot wandelingen laten je dit prachtige stukje Haspengouw ontdekken.

Heers (16km): 

Hex is een van de mooiste historische landgoederen in Belgie. De tuinen van het kasteel zijn internationaal bekend om de collectie wilde en oude rozen. Imposant zijn de uitgestrekte moestuinen met traditionele groenten kelder en het originele 19 de eeuwse park van Louis Fuchs met zijn eeuwenoude bomen en adembenemende doorzichten.

Borgloon (12km) :

Is het hoogst gelegen historische stadje van Vlaanderen. Vanop de burchtheuvel, vlakbij de kerk en destijds het slot van de Graven van Loon, geniet je van prachtige panorama’s over het fruitlandschap. Passeer tijdens een fiets- of wandeltocht door de Loonse velden zeker eens langs het charmante doorkijkkerkje ‘Reading between the lines’ de hotspot voor een unieke selfie.

Sint Truiden (22km) :

Gelegen in Haspengouw kan er van april tot oktober genoten worden van de bloesems, de streekproducten en alles rond het oogsten van fruit. De zesde grootste monumentenstad van Vlaanderen met meer dan 100 religieuze monumenten en 250 beschermde monumenten.

Luik (30km) :

Luik biedt verschillende bezienswaardigheden aan net als enkele culturele winkelstraten.

Hasselt (30km) :

In 2006 kreeg Hasselt als eerste stad de titel van ‘Stad van de Smaak’. De authentieke streekproducten, restaurants en brasseries zijn hier het bewijs van.

Maastricht (20km) 

De stad was een voormalige Romeinse nederzetting, vandaag de dag is het een gezellige shoppingstad.

Aken (70km) :

Vlak over de Duitse grens ligt de 2000 jaar oude keizerstad Aken. De stad profileert zich als een metropool met historische flair en is vooral bekend om de Dom, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Grotten van Kanne (22km) :

In deze authentieke groeve wordt nog steeds gewerkt en geleefd. De bakker bereidt er zijn beslag, boeren slaan er hun producten op en het Grottenbier ligt er te rijpen. Er bevindt zich ook een champignonkwekerij en een feestzaal.

Bokrijk (28km) :

Dit openluchtmuseum geeft het leven weer anno 1913. Het vertelt niet enkel het verhaal van het verleden van de Kempen maar ook dat van Haspengouw en de regio Oost- en West-Vlaanderen.

Voeren (26km):

De Voerstreek wordt gevormd door zes kleine dorpen in een vreedzame en ongerepte natuurlijke omgeving. Het is de ideale omgeving voor liefhebbers van wandelen en fietsen.

Facebook Instagram