Bezienswaardigheden

Antiek-brocantemarkt :

Al 30 jaar vindt in Tongeren elke zondagmorgen de grootste antiek-brocantemarkt van de Benelux plaats. Hiermee trekt Tongeren bezoekers aan uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en zelfs de verenigde staten.

Koopzondagen :

Elke eerste zondag van de maand kan er in Tongeren geshopt worden. Van 13h tot 17h openen de winkels er hun deuren.

 

De Velinx :

Is het cultureel centrum van Tongeren. Er is altijd iets te doen, van theateropvoeringen tot concerten en van tentoonstellingen tot lezingen.

Gallo-Romeins Museum :

Het museum is een van de topattracties van Tongeren. Dit museum biedt onderdak aan een permanente tentoonstelling die het verhaal vertelt van de mens van in de prehistorie helemaal tot het Romeinse tijdperk. Dit allemaal aan de hand van realistische figuren, educatieve films e.a. Er zijn ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

Onze-Lieve- Vrouwebasiliek en Teseum :

Het teseum herbergt een volledige tentoonstelling van de Tongerse kerkschat. Dit is een van de meest kostbare en rijke kerkschatten in de Lage Landen. Het bouwen en afwerken van de basiliek duurde 300 jaar. Binnenin is er een overvloed aan schatten met als hoogtepunt het beeld van Onze-Lieve- Vrouw van Tongeren volledig uit notenhout gesneden.

Begijnhof en begijnhofmuseum :

De meerwaarde in Tongeren is het begijnhofmuseum, waar alles over het leven en de geschiedenis van de begijnen wordt voorgesteld.

Romaanse kloostergang :

De Romaanse kloostergang werd gebouwd in de 12 de eeuw. Zo’n 100 jaar later werd deze nog eens herbouwd en vergroot. Ze is gelegen aan de oostzijde van de basiliek.

Plinius park :

Het pliniuspark ontleent zijn naam aan meer dan 2000 jaar oude Pliniusfontain, een geneeskrachtige bron van Tongeren. Vandaag is deze plek omgevormd tot een stadspark, waar heerlijk ontspannen nooit ver weg is.

Natuurreservaat De kevie :

Ten zuidoosten van Tongeren ligt het natuurgebied De Kevie, thuis van een waardevolle fauna en flora waar liefhebbers van wandelen en fietsen terecht kunnen. De ingang ligt vlak aan het centrum van Tongeren. Van hieruit kan een uitstap gemaakt worden waarbij cultuur en natuur gecombineerd worden.

De Ambiorix :

De beroemdste inwoner van tongeren is ongetwijfeld Ambiorix. De Eburonenkoning bracht het Romeinse leger in 54 voor Christus een nederlaag toe. Waarop Julius Caesar de Belgen omschreef als de dapperste aller Galliers.

Het Stadhuis van Tongeren :

Het stadhuis werd gebouwd in classicistische stijl en geeft een mooi beeld van de Maaslandse bouwtrant uit de 18 de eeuw. Het gebouw kreeg ook de bijnaam “ Het Praetorium”

Moerenpoort :

Tongeren kent een militair verleden. De Moerenpoort is hier een mooi bewijs van. Het is de laatste stadspoort uit de Middeleeuwen die nog rechtstaat.

Facebook Instagram